Günümüzde özellikkle mobil cihazların yaygınlaşmasıyla önem kazanan siteye erişim hızı konusunda bugün bir çok sitenin sınıfta kaldığını söylemek oldukça yerinde bir tespit olacaktır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi gelişen teknolojiler kapsamında sitelerin bu yeniliklere uyum sağlayamamasıdır.

Özellikle Responsive Tasarım modeli ile inşa edilmemiş bir sayfanın artık değerinin oldukça düştüğünü rahatlıkla söyleyebiliyoruz.

Responsive Tasarım Nedir?

Duyarlı tasarım anlamına gelen bu tasarım yönteminde tasarımın mobil / masaüstü cihazlara otomatik olarak uyum sağlaması gerekmektedir. Tabii ki burada en önemli parametrelerin başında yer alan uyumluluk sürecinde kullanıcı etkileşimlerini de düşünerek her materyalin ilgili cihazda hızlı ve görünürlük açısından en iyi şekilde optimize edilmesidir.

Bu optimizasyon sürecinde özellikle resim, video gibi medya unsurlarını cihazların çözünürlüğünü hesaba katarak doğru boyutlar ile birlikte sıkıştırmaları da yapılmış şekilde kullanıcı önüne sunmak en doğru yöntem olacaktır. Aksi taktirde yüksek boyutlardaki dosyalar özellikle mobil kullanıcıları rahatsız ederek siteden hızlıca çıkmalarına sebebiyet verecektir.

WordPress için Cache Eklentileri

WordPress sitelerin en büyük sorunlarından bir tanesi hız problemidir. Özellikle hantal bir temaya sahipseniz, üstüne de bir çok eklenti yüklediyseniz kaçınılmaz olan hız problemi oldukça can sıkıcı bir hal almaya başlayabilir.

Tabii ki o kadar emek, bir çok çalışma sonrasında hız probleminden dolayı arama motorları gözünde değersizleşmek çoğu site kurucusu için bir son niteliği taşımaktadır.

Bu aşamada imdadınıza yetişen bir çok cache eklentisi bulunmaktadır. Ancak burada da dikkat etmek gereken noktalar bulunmaktadır.

Sitenizde yüksek hız istiyorsanız web alanı hizmeti alacağınız alan sağlayıcısının (hosting / sunucu firmasının) kesinlikle memcached, redis gibi ram üzerinde verileri tutmaya ve hızlı erişime imkan sağlayan uygulamalara erişim sağladığını ve bununla birlikte yeterli miktarda ram kapasitesi verdiğine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bu aşamadan sonra sadece WordPress’te bulunan güvenilir cache eklentilerini sitemize kurmak ve ayarlarını yapmak kalıyor. Testlerini yaptığımız W3 Total Cache eklentisinde ram üzerinde etkileşim sağlayan memcache ve redis ile cacheleme opsiyonlarını da inceledik ve başarılı sonuçlar olduğunu gözlemledik.

WordPress Botu Sitemizin okurlarına tavsiyemiz kesinlikle cache uygulamalarını es geçmemeleri yönünde olacaktır 🙂