Öncelikler haberleriniz için bir haber sitesine ihtiyacınız var, bütçeniz kısıtlıysa WordPress gibi CMS sistemleri imdadınıza yetişiyor. Tabii WordPress ile sitenizi kurdunuz üzerine de güzel bir haber teması bulduğunuzda artık haber içeriklerini eklemeye başlayabilirsiniz. Ancak ben kendime özel bir yazılım yaptırmak istiyorum diyorsanız en az 5000 tl gibi bir rakamı gözden çıkarmalı ve düzenli bakım ücretlerini de hesaba katmalısınız.

Haber sitenizi kurdunuz, düzenlediniz, her şey görünürde tamam!?

İçerik Sağlama

1. Haber Ajansları

İçerik konusunu özellikle Türkiye’de zirveyi yakalayacak bir haber sitesi olmayı düşünüyorsanız kesinlikle Haber Ajanslarına üye olmanız gerekmekte. Üyeliklerin akabinde ücretli üyelik aldığınız ajanslardan siteniz ile bağlantıyı sağlayan botlara da tabii ki ihtiyaç duyacaksınız.

2. Özel Haberler

Bir çok site, haberleri çeşitli kaynaklardan derleyip (botlar / insan kaynakları vb. yardımıyla)  hazırlayıp sunmaktalar. Bu haberleri de gerek arama motorları, gerek çeşitli botlar yardımıyla bir panelde topladınız ve incelemeye başladınız.

Yukarıda bahsedilen içerik toplama işlemleri haber sitesinde içerikleri yayınlamak için yeterli değildir. Peki ne yapmamız gerekmekte?

Özgünleştirme

Haberlere ulaşmak ne kadar önemli olursa olsun bunları derlemek, son kullanıcıya sunmak haberlere ulaşmaktan daha da önemli bir hal alıyor. Peki Neden? diye soracak olursanız,  Arama motorları; bire bir aynı / benzer içeriklerdeki sitelere bir puan verip sıralamada bu puanlara göre yerinizi alacağınızı da cevap olarak size verebiliriz. Ancak tabii bu da yeterli değil, not olarak belirtmek gerekirse, haberi yayınladınız ama birileri index sürenizin sıkıntılı olmasından dolayı sizden haberi kopyaladı ve sizden önce yayınladı. Bu sefer de siz kaynak site durumundan çıkıp, kaynaktan haberi kopyalayan site durumuna da düşebiliyorsunuz !? Tabii bu işin diğer boyutu, bundan dolayı WordPress gibi alt yapısı güçlü, yayınladığınız içeriği anında pingleyen sistemleri öneriyoruz veya özel yazılımınızı bu konuda geliştirmenizi veya programcınıza bu konuda geliştirme yapmasını isteyebilirsiniz.

Özgünleştirmeyi 2 kısıma ayıracak olursak;

  1. Editör Düzenlemesi:
    Editörünüzün veya sizin bir haberi alıp, bunu yorumlamak ve değişik kaynaklar eklemek suretiyle zenginleştirerek kullanıcıya sunmak.
  2. Otomatik Özgünleştirme:
    Programlar vasıtasıyla, kelimeleri / cümleleri özgünleştirerek hızlıca yayına sokmak.

Bizim önerimize gelecek olursak; bazı haberleri editör düzenlemesi yoluyla, bazı haberleri de otomatik özgünleştirme yöntemiyle sunmak daha mantıklıdır. Hızlı olarak yayınlanması gereken haberleri özellikle gelişmiş bot sistemleriyle birlikte sunulan spinner / özgünleştirme sistemleriyle, özel haberleri de muhakkak bir düzenleme ile yayınlamanız faydalı olacaktır.

Özet

Her nereden içerik / haber botu yazdırırsanız yazdırın, içerik konusunda eğer ki düzenlemeden / özgünleştirmeden direkt olarak haberleri yayımlıyorsanız bunun pek bir yararının olmayacağını söyleyebiliriz.  İçerik çekme botlarını direkt olarak yayınlama üzerine değilde bir editör paneline gönderip burada değerlendirme sürecine almak oldukça önemlidir.

Tags: